- Ωρωπός
- Όνομα δύο οικισμών.
1. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 40 μ., 784 κάτ.), στην επαρχία Αττικής του νομού ανατολικής Αττικής. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας (12 τ. χλμ., 924 κάτ.), στην οποία υπάγονται ο Κάμπος Ωρωπού (37 κάτ.) και τα Πλατάνια Ωρωπού (103 κάτ.).
Στην αρχαιότητα, ο αττικός Ω. ήταν πόλη στα σύνορα της Αττικής και Βοιωτίας κοντά στη θάλασσα. Ήταν αιτία διαμάχης ανάμεσα στην Αθήνα και στη Βοιωτία. Αρχικά ανήκε στο Κοινό των Βοιωτών ως ανεξάρτητο κέντρο. Μετά τη νίκη των Αθηναίων κατά των Βοιωτών και των Χαλκιδέων (506 π.X.), ο Ω. πέρασε στους Αθηναίους, που τον κράτησαν μέχρι τα τέλη σχεδόν του Πελοποννησιακού πολέμου, οπότε και τον κατέλαβαν πάλι οι Βοιωτοί. Περ. 10 χρόνια αργότερα τον ξανακυρίευσαν οι Αθηναίοι. Στους χρόνους της ρωμαιοκρατίας, ο Ω. παρέμεινε ανεξάρτητο διαμέρισμα. Η πόλη βρισκόταν 4 χλμ. BA του σημερινού. Όταν καταστράφηκε από τους Θηβαίους (το 402 π.Χ.), η πόλη φαίνεται να ξαναχτίστηκε στη θέση του σημερινού Ω. Το 373 π.Χ., όμως, οι Αθηναίοι την ξανάχτισαν στην παλιά της θέση, όπου και έμεινε μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.
2. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 160 μ., 18 κάτ.), στην πρώην επαρχία Νικοπόλεως και Πάργας του νομού Πρεβέζης. Έδρα της ομώνυμης κοινότητας (17 τ. χλμ., 1.398 κάτ.) είναι ο Νέος Ωρωπός (υψόμ. 35 μ.).
Άποψη του Ωρωπού στην ανατολική Αττική.
Dictionary of Greek. 2013.